UN ESPECTACLE MUSICAL DE GRAN FORMAT amb tots els ingredients: orquestra i cants en directe, balls, canvis espectaculars d’escenografia, personatges bons i dolents, personatges dramàtics i còmics, efectes especials de foc, de llum i de so, projeccions…

UN ESPECTACLE COL·LECTIU en el que intervenen més de 300 persones de forma absolutament desinteressada.

UNA PEÇA ÚNICA que conserva l’esperit i les característiques originals d’un espectacle escrit a inicis del segle XX, però amb la força i ritme que el fa vigent en el segle XXI.

L’ESPECTACLE IDONI PER A TOTA LA FAMÍLIA en unir en un mateix muntatge les sensacions més diverses: la fantasia del pròleg, l’emoció de les escenes dramàtiques, les sorpreses d’aparicions i transformacions sobtades, l’espectacularitat de l’escenografia i la bellesa de les melodies musicals.

PATRIMONI CULTURAL DE LA CIUTAT des que, l’any 1981, l’Ajuntament de Mataró els va declarar així en reconèixer la seva singularitat, els valors culturals i tradicionals que contenen, la perseverança de diverses generacions de mataronins per mantenir-los vius al llarg de tants anys i sobretot el rigor en la seva execució.

UNA ESCOLA D’INICIACIÓ TEATRAL on els més petits, atrets per la màgia del teatre, tenen la oportunitat d’intervenir per primer cop dalt d’un escenari i on s’han forjat diversos actors i actrius que ara són o han estat al mon professional: Jordi Bosch, Joan Pera, Boris Ruiz, Montserrat Vellvehí, Roger Pera, Pere Anglas…

UNA PART FONAMENTAL DE LA TRADICIÓ NADALENCA CATALANA i un punt de referència obligat sempre que es parla de Pastorets al nostre país.

Glossats i recomanats per diversos crítics teatrals, «Els Pastorets de Mataró» són una referència destacada en el panorama del teatre català. Un espectacle del segle XXI…. que ja té més de  100 anys!!!!

Per informació de les visites guiades feu clic aquí

Dibuixos per descarregar i pintar

miniatura-3
miniatura-2
miniatura-1

Programes de mà

El ball de les Pedretes

La inauguració del nou teatre “Sala Cabanyes” l’any 1933 va permetre un enriquiment considerable d’Els Pastorets que fins aleshores s’havien hagut de representar amb pocs recursos al cafè del primer pis del Centre Catòlic. Es van fer nous decorats, s’amplià l’orquestra, es va idear el pròleg de fantasia, la desaparició de les capes, la neu de la foguera, la passada de l’estrella; es creà la lluna que fa ganyotes, la serp que balla, els ninots que pugen per la perspectiva del decorat…

Per al quadre del retorn del fill pròdig, i com a cloenda del segon acte, es buscava una actuació simpàtica i alegre, protagonitzada per la mainada. S’escollí el “ball de les pedretes” una dansa infantil que procedia de l’escena de rams i palmes d’una Passió que es representava al s. XIX a l’Ateneo Mataronés. Una de les persones que l’havia ballat de petit ho va suggerir i s’oferí a assajar-la.(1)

La partitura d’aquesta polca és, doncs, totalment aliena a la composada pels músics ja coneguts de l’Estel de Natzaret / Els Pastorets de Mataró, els mestres mossèn Joan Fargas, mossèn Miquel Ferrer, Enric Torra i Felip Vilaró.

Es confirma així el que diuen Neus Cabot, Helena Patricio i Teresa Soler quan apunten que el “ball de les pedretes” troba el seu origen en polques de finals del segle XIX, balls de gitanes i espolsades, i que probablement s’afegí als Pastorets com un element popular més.(2)

Josep M. Clariana i Coll

(1) Aquesta circumstància l’esmenta Jaume Colomer i Martori en un dels seus múltiples escrits sobre la història d’Els Pastorets de la Sala Cabanyes i la recull Jaume Calsapeu a l’article “Del cafè al teatre: de la Saleta a la Sala”, publicat al llibre Sala Cabañes: 75 anys. 1916-1991.

(2) Neus Cabot; Helena Patricio; Teresa Soler. “La música de l’Estel de Natzaret”, publicat a Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria número 84 (gener 2006).

Música

+Pastorets

 

CREU DE SANT JORDI

 

Com sabeu el 5 de març de 2015  l’Ajuntament de Mataró va acordar per unanimitat proposar la Sala Cabanyes, secció teatral del Centre Catòlic de Mataró, en ocasió del centenari de “Els Pastorets de Mataró” la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. 

Gràcies al suports de molts particulars, entitats, associacions i empreses de Mataró i d’arreu de Catalunya, la Creu de Sant Jordi va ser concedida a Sala Cabanyes el  26 d’abril de 2016.

La presidenta de Sala Cabanyes, Anna Gene, va rebre de mans del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la Creu de Sant Jordi. En aquest any del Centenari de la primera representació d’Els Pastorets de Mataró, la secció teatral del Centre Catòlic ha estat distingida pels cent anys dels seu espectacle més popular i «en reconeixement al seu paper integrador i de defensa de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes».

El president de la Generalitat ha lliurat la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats i a tretze entitats del país. A més de la Sala Cabanyes, associacions con la Fundació Pere Tarrés, l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya, la Revista de Catalunya o els Lluïsos d’Horta han rebut també el reconeixement en aquesta edició.

L’acte es va fer al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i, a més de Puigdemont, el van presidir també la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i el conseller de Cultura, Santi Villa.

 

 

 

 Més informació

DATES I HORARIS DE LA REPRESENTACIÓ

Diumenge 23 de desembre de 2018 a les 17h.

Dimecres 26 de desembre de 2018 a les 19h.

Diumenge 30 de desembre de 2018 a les 17h.

Diumenge 6 de gener de 2019 a les 19h.

Dissabte 12 de gener de 2019 a les 19h.

Diumenge 13 de gener de 2019 a les 17h.

Dissabte 19 de gener de 2019 a les 19h.

Diumenge 20 de gener de 2019 a les 17h.

Diumenge 27 de gener de 2019 a les 17h.

Diumenge 3 de febrer de 2019 a les 17h.

 

 

INFORMACIÓ I RESERVA DE LOCALITATS

618.77.30.13

Divendres de 6 a 9 del vespre.

93.790.85.02

En horari de taquilla.

HORARI DE TAQUILLA

Divendres i dissabtes de 8 a 9 del vespre, i una hora abans de cada representació.