El Teatre

Aquest teatre es va inaugurar l’any 1933 amb el nom de “ Sala Cabanyes” , en record del que havia estat president i decidit impulsor de les activitats del Centre Catòlic, l’arquitecte mataroní Emili Cabanyes i Rabassa. Era la culminació de les esperances i les il·lusions dels joves de la Secció Dramàticade l’entitat que, des del 1916, havien hagut de representar Els Pastorets, els sainets i les comèdies en un reduït i inapropiat espai del primer pis.

L’amplitud i modernitat de les noves instal·lacions, projectades per l’arquitecte Gaietà Cabanyes, van propiciar l’estrena d’espectacles més complexos i agosarats. Els Pastorets es van enriquir amb nous decorats i vestuari, amb l’ampliació de l’orquestra i amb la incorporació del pròleg de fantasia. L’any 1935 va estrenar-se “ La Passió” que es va mantenir en cartell durant més de tres dècades. Des del 1940 i per espai de dotze anys es van programar també innombrables representacions de sarsuela. I el repertori habitual d’obres infantils, drames i comèdies —dins els estàndards del teatre d’afeccionats—van assolir unes posades en escena remarcables.

Els Pastorets de Mataró, declarats Patrimoni Cultural de la Ciutat (1981), s’han emmotllat a les particulars característiques de l’escenari d’aquest teatre com una mena de vestit perfecte, fet a mida. Així han esdevingut un espectacle únic i singular.

Al llarg dels anys, la Sala Cabanyes ha dut a terme diverses obres de millora per adaptar l’equipament a les exigències tècniques i de seguretat tant a l’escenari com a la platea. Actualment és un teatre perfectament equipat, viu, cèntric i obert a la ciutat, amb una programació estable d’octubre a juny. Compta amb més de 350 membres actius que, a més de la seva participació específica en les múltiples tasques teatrals, col·laboren també en diverses iniciatives populars, lúdiques i culturals de Mataró

Mesures

Teatre a la italiana
Any de Construcció: 1933
Reformat als anys 1973, 1984, 1995, 2010 i 2011.
Altura de la boca: 5.55m
Amplada de la boca: 9,00 m
De la corbata a la boca: 2,10 m
De la boca al fons: 5,25 m
Amplada entre parets: 17,00 m
Altura del teler: 11,20 m
Capacitat del teler: 50 barres
Estructures laterals practicables a cada costat de la corbata
Fossar per a la orquestra

Aforament

Platea: 242 localitats.
Llotges: 60 localitats.
Amfiteatre: 130 localitats.
432 localitats en total.

Vista del pati de butaques

Espai_Saleta_logo

En aquest petit recinte és on s’hi varen fer les primeres representacions d’Els Pastorets pel Nadal de 1916. Aquí s’hi ubicava el cafè del Centre Catòlic i, a l’hora de les representacions, calia arraconar les taules i arrenglerar les cadires per convertir l’espai en un improvisat pati de butaques. L’escenari —una simple tarima— era situat al cantó oposat d’on és ara. Durant disset anys, fins la inauguració del nou teatre “Sala Cabanyes” el 1933, s’hi varen representar més de dues-centes obres posades en escena pels joves entusiastes del Patronat de Sant Josep per a Obrers que, de la mà del sacerdot mataroní mossèn Josep de Plandolit, s’havien integrat com a socis a l’entitat.

Des del 1933, i durant vuit anys, no es va fer més teatre en aquest espai. El 1940 s’habilità de nou la dependència perquè servís de lloc d’esbarjo per a la Joventut d’Acció Catòlica de la parròquia de Sant Josep, conduïda per mossèn Juli Nàjera, i on els mateixos joves poguessin muntar els seus propis espectacles. Ben aviat va fer fortuna el nom de “la Saleta” com a contrast del teatre de la planta baixa. A més de les obres teatrals —també amb els mateixos Pastorets de Ramon Pàmies— s’hi feien reunions, festes i xerrades sobre temes d’actualitat. Va funcionar fins la dècada de 1960.

Actualment la Saleta, amb cabuda per a un centenar de persones, és un espai versàtil on s’hi fan espectacles de petit format, audicions musicals i activitats de les diverses seccions del Centre Catòlic.

RESERVA ANTICIPADA DE LOCALITATS: els divendres, de 6 a 9 del vespre, al telèfon 618.773.013; els dissabtes i diumenges, en horari de taquilla, al telèfon 93.790.85.02

HORARI DE TAQUILLA: Divendres i dissabte de 8 a 9 del vespre, el cap de setmana de la representació. Una hora abans de començar la representació.

PREU: a consultar.

DESCOMPTES: a consultar.

Sala Cabanyes és una entitat associativa de caràcter voluntari, que amb els anys ha esdevingut un
exemple d’associacionisme cultural. La història de la Sala Cabanyes, la secció teatral del Centre Catòlic, és una petita part de la història de Mataró.

El Centre Catòlic va ser fundat l’1 de novembre de 1884 amb el nom de Círcol Catòlic d’Obrers i és l’entitat associativa més antiga de la ciutat. El seu naixement s’emmarca en una època d’apogeu de l’associacionisme català, a l’últim terç del segle XIX: el 1872 es fusionen l’Ateneu Català i el Casino Mercantil Barcelonès donant a llum l’Ateneu Barcelonès, el 1891 es crea l’Orfeó Català i en aquests mateixos anys neixen les primeres entitats excursionistes.

Després de passar per diversos locals, l’any 1908 se situà a La Riera, on encara ara es troba, gràcies al treball del seu aleshores president, Emili Cabanyes. A la seva mort s’obrí un impàs i es passà per uns moments crucials per a l’entitat. Fou mossèn Josep Plandolit qui proposà l’entrada d’un nombrós grup de joves obrers del Patronat de Sant Josep, per captar nous socis i treballar conjuntament. Una de les seves predileccions fou el teatre i així es creà, l’any 1916, la Secció Dramàtica, posteriorment anomenada Sala Cabanyes.

En els seus inicis, l’associació va néixer amb l’objectiu d’oferir als seus associats un espai de trobada on fomentar el lleure, la lectura i l’educació. Durant els seus més de 125 anys d’història, el Centre Catòlic ha impulsat iniciatives en diversos camps com l’educació, el teatre, la música, el cooperativisme, les arts i l’esport, entre d’altres. Fruit d’aquest treball, el ple de l’Ajuntament de Mataró del 4 de febrer de 2010 va aprovar atorgar la medalla de la Ciutat al Centre Catòlic per la transcendència cultural i social de les activitats portades a terme al llarg dels seus ja més de 125 anys d’existència.

El 26 d’abril de 2016 la Generalitat de Catalunya va atorgar la Creu de Sant Jordi a Sala Cabanyes, secció teatral del Centre Catòlic de Mataró amb «motiu del centenari de la seva creació i de la primera representació d’Els Pastorets de Mataró, un espectacle molt arrelat a la memòria de la capital del Maresme. I també en reconeixement del seu paper integrador i de defensa de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes. El teatre actual, inaugurat el 1933, ofereix una programació estable i és un espai de formació de professionals de les arts escèniques».